Gemeente Dijk en Waard

Conceptontwikkeling Advies kantoorinrichting Ontwerp Projectrealisatie Projectcoördinatie

Klant

Gemeente Dijk en Waard

Locatie

Heerhugowaard

Ruimtes

Revitalisatie van vijf vloervelden op basis van activiteit gerelateerd werken. Stiltevleugel, Kamers Burgemeester en wethouders, B&W kamer, vergadercentrum

Proces

Conceptontwikkeling, Advies kantoorinrichting, Ontwerp, Projectrealisatie, Projectcoördinatie,

Resultaat

Van een pand in een landschap naar een landschap in een pand. De realisatie van de vijf vloervelden geeft een natuurlijke verdeling van activiteiten, meer rust en meer uitstraling.

Projectduur

2018 - 2019

Oplevering

Augustus 2019

Grootte

1600 m2

Het huis van de gemeente

Met de ambtelijke fusie tussen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk werd eind 2018 het startschot gegeven voor de herinrichting van het gemeentehuis. Maar liefst 1600 m2 werd verbouwd en opnieuw ingericht. Wij waren verantwoordelijk voor de planning van het volledige project. Van de begroting tot de verbouwing en inrichting. De vraag: een plek creëren waar mensen kunnen werken, elkaar ontmoeten en antwoord krijgen op allerlei vragen. Een plek waarin mensen zich herkennen en waar ruimte is voor verschillende activiteiten. En bovenal een plek: waar iedereen zich thuisvoelt.

Trots op thuis

Bij een fusie komt veel kijken. Zeker als het gaat om de cultuur en het behouden of versterken daarvan. Die cultuur wisten we te vinden, vatten en door te vertalen met een duidelijk programma van eisen. Medewerkers uit alle lagen leverden input, en al gauw was één ding overduidelijk: iedereen is hartstikke trots op de omgeving. De plek waar ze wonen, werken en recreëren. Van platteland tot stad. Het werd het fundament voor de nieuwe bestemming. Zo richtten we de verschillende communicatiegebieden in als stadsgebied, met stoere stalen wanden en echte steenstrips. De bestuursvleugels zijn geïnspireerd op het schitterende West-Friese polderlandschap, dat soms letterlijk terugkomt op wanden en vloeren. Navigeren doe je ook via de bekende weg, met lokale namen die je van a naar b brengen.

Verschillende functies

Een ‘conventionele’ werkplek is multifunctioneel. Van communiceren tot concentreren – alles vindt op één drukke plek plaats. Niets daarvan in het gemeentehuis, waar elke activiteit z’n eigen ruimte krijgt. Zo maak je de reis van communicatie tot concentratie van het begin op de begane grond tot het einde op de vijfde verdieping. Wie wil vergaderen, begeeft zich naar het communicatiehart: het trappenhuis, in het centrum van het gemeentehuis. Formeel, gesloten of open – overleg kan hier op alle mogelijke manieren. Voor iedereen op loopafstand om ontmoeting te stimuleren. Speciaal voor medewerkers van het gemeentehuis is een stilteruimte ingericht, vergelijkbaar met een universiteitsbibliotheek. De ultieme concentratieplek.

Verwelkomend en toekomstbestendig

Van een gemeentehuis in een landschap, naar een landschap in een gemeentehuis. Tegenwoordig vinden zowel medewerkers als burgers in het gemeentehuis een plek die herkenning oproept, waar ze zich thuis kunnen voelen. Vijf verdiepingen vol leven, waar altijd bedrijvigheid is. Waar de oude manier van werken in het nieuwe gemeentehuis tegenwoordig vakkundig is weggewerkt, geldt dat niet voor de bestaande infrastructuur. We hergebruikten praktisch alle bestaande binnenwanden en maakten de nieuwe indeling net als lego, makkelijk te monteren en demonteren. Het resultaat: een verwelkomend en toekomstbestendig kantoor. En we zijn nog niet klaar. Net als bij al onze projecten zijn we nog steeds in gesprek om het gebouw continue mee te laten veranderen met de wensen van haar gebruikers.