Je ervaart nu het echte Brink's gevoel

Wat wij hebben ontworpen voor Brink’s

Het ontwerp en de inrichting van het nieuwe Europese hoofdkantoor van Brinks is verzorgd door Lieuwe Feenstra en zijn collega’s van DNA Projecten. Een enorme klus! Lieuwe vindt het belangrijk dat iedereen zich thuisvoelt op de werkvloer en dat de identiteit van Brink’s zichtbaar en voelbaar is in het interieur. Daar is tot in het kleinste detail over nagedacht. 

Vind je dat het interieur Brink’s goed weerspiegelt?

De opdracht was: maak een eigentijds, duurzaam kantoor dat toegankelijker is voor medewerkers en relaties, waarbij het accent ligt op communicatie en ontmoeting. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn. Dit kantoor is een fantastisch visitekaartje en een inspirerende werkplek. Je ervaart nu echt het Brink’s-gevoel als je binnenkomt. Het wow-effect op de eerste verdieping is het grootst. We hebben geprobeerd om de sfeer van beneden naar boven door te trekken. Het oude kantoor was erg hokkerig en formeel. Dat wilde niemand meer. Het gebouw zelf met drie etages was prima als uitgangspunt. Dus verhuizen was niet nodig. We hebben werkelijk alles gestript. Want het ging niet alleen om een nieuwe inrichting, maar om een transformatie in een hele nieuwe manier van werken. 

Hoe vertaalt ‘het nieuwe werken’ zich in de inrichting?

De trend en behoefte om thuis te werken was er al. Door corona is dit versterkt en versneld. In deze tijd is een werkplek totaal iets anders dan voorheen. Het is niet per se een bureau met een stoel en een computer waar je acht uur per dag je werk zit te doen. De inrichting is veel meer activiteit-gerelateerd. Net zoals thuis eigenlijk. Ook hier zijn we uitgegaan van de activiteiten die er moeten plaatsvinden. Vergaderen, werken, ontspannen, lunchen, even sparren, gasten ontvangen, noem maar op. Voor elke activiteit is er de juiste plek. En vooral voor de communicatie en samenkomst. Want een rapport uitwerken of mail beantwoorden kun je prima thuis doen of op een andere rus.ge plek. Het uitgangspunt is 60% op kantoor, 40% thuiswerken. Dat betekent dat er niet meer voor iedereen een bureau is. Een bewuste keus. 

activiteit gerelateerd werken
Wat zijn jouw adviezen om dit te laten slagen? 

Het belangrijkste is hoe de mensen het gaan ervaren en gebruiken. Er is meer vrijheid, wat past in deze tijd. Maar dat komt wel aan op eigen verantwoordelijkheid. Met deze nieuwe manier van werken verwacht ik niet dat er meer ruimte nodig zal zijn. Zie het kantoor als een van de landschappen die je tot je beschikking hebt. Hoe ga je dat landschap (en ook je huis) optimaal gebruiken? Goed plannen en afstemmen is daarbij van belang. Want als je een vergadering met je team plant, gaat iedereen de rest van die dag op kantoor werken. Als je dit met elkaar slim organiseert, zal iedereen het als een verbetering ervaren. 

Hoe was het om dit voor Brink’s te doen? 

Het is heel positief werken voor Brink’s, want ze staan echt open voor onze ideeën. Wij kregen de kans om het groots aan te pakken: liever in één keer goed, dan kun je weer jaren vooruit. Vervolgens kom je natuurlijk voor allerlei keuzes te staan en heeft iedereen een andere smaak. Discussies gingen met name over het aantal werkplekken. Het was een lange route, maar het resultaat is dan ook gigantisch. Wat fijn is aan Brink’s, is dat ze meedenken in oplossingen. De mensen krijgen voorrang boven de directiekamers. Die zijn op 4 april nog niet af, maar daarvan zeggen Bas en Berend: ‘Dat komt wel. Het is belangrijker dat onze mensen prettig kunnen werken’. Bij Brink’s is oog voor detail. We krijgen de kans om het geheel af te stylen met accessoires zoals potjes, vazen, bloemen en gave objecten. De finishing touch! 

Om trots op te zijn

Het materiaalgebruik. De eenheid en duurzaamheid in de gebruikte materialen. De eerste indruk was dat we teveel verschillende materialen gebruikten, toch hebben we de directie kunnen overtuigen om het door te zetten. Want materialen vallen weg in een groter geheel. Door een juiste afstemming van kleur- en materiaalgebruik hebben wij elke ruimte en element de juiste sfeer kunnen geven.